26 Kasım 2011 Cumartesi



   İLGİMİ ÇEKEN KİŞİLİK BOZUKLUKLARI....
   (ACABA NEDEN??? YAŞAYARAK FARKETTİM, ARAŞTIRDIM,ÖĞRENDİM, PAYLAŞIYORUM...)

                          Paranoid Kişilik Bozukluğu

         Paranoid kişiliği olan insanlar çevrelerine karşı güvensiz, affetmeyen, öfke dolu yada agresif kişilerdir çünkü çevrelerindeki insanları sadakatsiz, vefasız, hor gören yada yalancı olarak algılarlar. Bu kişiler kıskanç, sürekli savunmada, affetmez ve gerekçe olmadan, kızgın ya da saldırgan patlamaları eğilimli. Bu tür kişi de korunan, kıskanç olabilir, sır saklayan ve entrikacı olabilirler, başkalarına soğuk yada aşırı derecede ciddi görünebilirler.

       Belirtileri
  1. Karşılaştığı kötü davranışları asla affetmemek, kin tutmak
  2. Kuşkuculuk, kıskançlık, çekememezlik
  3. En sıradan davranışların bile kötü amaçlı olduğunu düşünmek
  4. İnsanların sadık olmadığına dair sürekli şühpe duymak, kimseye güvenmemek
  5. Kendini korumak için aşırı ve saldırgan bir tarz ile hareket etmek.
  6. Başkalarını suçlamak
  7. Sabit fikirli, inatçı ve katı bir yapı
  8. Kızmaya, öfkelenmeye ve agresifleşmeye hazır olma
  9. Otoriteye karşı başkaldırma
  10. Ukalalık, kendine aşırı güven, herkesten üstün olduğuna inanmak
  11. Yalan söylemeye ve gerçekleri farklı göstermeye eğilimi
                 Histerionik Kişilik Bozukluğu

    Genel olarak görünümünüz canlıdır ve zaman zaman sıradan duyguları biraz daha abartılı ve renkli olarak gösterirsiniz: örneğin sıcaklık şehvete, kızgınlık öfkeye, üzüntü kedere ve hayal kırıklığı trajediye dönüşür. 
Bu kişiler her zaman ilginin merkezi olmaya çalışırlar ve bu uğurda tiyatro oynamaya meyillidirler. En ufak sorunları bile aşırı derecede dramatize ederler ve duygularında aşırı değişimler yaşarlar. Sıradan yaşam koşullarında çabuk sıkılırlar ve yeni olaylar peşinde koşarak heyecan ararlar.
YOKSA NARSİZM Mİ DEMELİYİM???
      (Narsist kişiler belirgin özelliklerinden biri kıskanç olmalarıdır. Ayrıca narsist kişiler diğerlerinin de oldukça kıskanç olduklarını düşünürler.)
 Narsistik kişiler sadece kendi iyilikleri için bir şeyler yaparlar. Bunun sonucu olarak da diğer insanlara ilgi duymazlar ve empati kurmazlar. Narsistik kişilerin diğer kişilerin hislerini tanımalarının olanağı YOKTUR. Diğer kişinin kendisi için bir şeyler yapmasını isterler ama karşılık olarak herhangi bir şey yapma isteği duymazlar. Narsistik insanlar sık sık diğer kişileri kendi menfaatine kullanmak için insanlarla ilişki kurarlar. (Spencer, 2001)
        Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler mükemmele ulaşmak için aşırı derecede çaba sarfederler.Birisi kendilerini yada yaptıkları işi eleştirdiğinde büyük bir öfke ile tepki verirler ve saldırganlık gösterebilirler. 
       Narsistik kişiler genelde kendi değerlerini fazlası ile abartırlar. Sürekli olarak yeteneklerini olduğundan fazla gösterirler.Kişiliklerinin olumsuz taraflarını genelde inkar ederler yada mantıklı açıklamalar getirirler. 
      Narsistik kişilerin başkaları ile olan ilişkileri sorunludur çünkü aşırı ilgi ihtiyaçları ve başkalarının duygu ve düşüncelerini umursamamaları yüzünden insanlar uzaklaşırlar. Sosyal olarak aktif, keyifli ve cazip olabilirler fakat insanlara karşı sorumsuz ve kibirlidirler. 
     Narsistik kişiler başkaları ile işbirliği yapmakta zorlanırlar çünkü dikkatleri hep kendi üzerlerinde olur. Yaptıkları her işte insanların hayranlığını kazanmaya ve mükemmelliklerini ve üstünlüklerini ispatlamaya çalışırlar. Başka insanların duygularını yada ne yaşadığını algılayamazlar. Empati yapamazlar ve ender olarak bir insana duygusal olarak bağlanabilirler. Eğer başkalarının ihtiyaçlarını sezebilirlerse bunu o kişilerin zayıflıkları olarak değerlendirirler.
      Tam olarak hastalığın sebebi bilinmiyor ama bazı araştırmacılar çocuklukta yaşanılan tecrübeler ile bağlantılı olduğunu öne sürmüştür. Hastalık genelde ergenlik çağının başında ortaya çıkmaya başlamaktadır. 
       Belirtileri
  1. Kritize edilmeye karşı öfke, utanç ve aşağılanma hissi duyar
  2. Kendi çıkarları için başkalarını kullanır
  3. Sadece kendini düşünmek
  4. Yeteneklerini ve başarılarını abartır
  5. Başkalarının kendisine farklı davranması gerektiğine dair beklentiler
  6. Sürekli insanların dikkatinin ve beğenisinin üzerinde olmasını beklemek
  7. Aşırı gurur ve mükemmel olduklarına dair inanç
  8. Suçunu kabul etmez yada eleştiriyi kaldıramaz
  9. Fedakarlık yada iyilik yapmaz ama gösteriş amacı ile küçük davranışlarda bulunabilir
  10. Empati yapamaz
  11. Her şeye haklı olduğuna inanır
  12. Dikkat çekmek, ilgi odağı olmak ve övülmek arzusu        
Alıntı:  'hatunca.net'








0 yorum:

Template by:

Free Blog Templates